امین زارع
چکیده
پیبردن به اندیشههای نویسندگان، نخبگان و متفکران یکی از دغدغههای مهم بشر است. شاید یکی از بهترین راهها برای درک اندیشه-ها و منظومه فکری یک فرد، استفاده از رویکردهای کیفی و مصاحبه عمیق با فرد مورد نظر باشد. می توان گفت آنچه مینویسیم با آنچه میخوانیم و به آن استناد میکنیم رابطه مفهومی دارد. لذا همان گونه که میتوانیم با ...
بیشتر
پیبردن به اندیشههای نویسندگان، نخبگان و متفکران یکی از دغدغههای مهم بشر است. شاید یکی از بهترین راهها برای درک اندیشه-ها و منظومه فکری یک فرد، استفاده از رویکردهای کیفی و مصاحبه عمیق با فرد مورد نظر باشد. می توان گفت آنچه مینویسیم با آنچه میخوانیم و به آن استناد میکنیم رابطه مفهومی دارد. لذا همان گونه که میتوانیم با تحلیل اسناد به متن پی ببریم، احتمالا با بررسی و تحلیل منابع مورد استفاده در آثار یک فرد میتوانیم دانش وی، خواه دانش مکتوب و عیان، خواه آنچه در عقبه ذهن اندیشمند باقی میماند و فرصت بروز و به عینیت رسیدن نمییابد را درک کرده و بشناسیم.احتمالا میتوان با تحلیل جامع پیرامون استنادات به کار رفته در نوشتههای یک فرد و لحاظ نمودن فرض ارتباط بین سند و متن، به اندیشههای مطرح شده توسط فرد پی برد. استفاده از تحلیل استنادی به منظور مطالعه روابط مفهومی بین سند و متن مسبوق به سابقه است اما تا کنون پژوهشی با استفاده از این روش و با هدف شناخت و کشف منظومهی دانش و سپهر اندیشهای صاحب متن انجام نشده است. استفاده از این رویکرد جدید پژوهشی، علاوه بر بررسی آراء و اندیشههای افراد مطرح در یک حوزه تخصصی، میتواند در خدمت مطالعات تاریخ علم باشد.
نتیجه گیری: استفاده از تحلیل استنادی به منظور مطالعه روابط مفهومی بین سند و متن مسبوق به سابقه است اما تا کنون پژوهشی با استفاده از این روش و با هدف شناخت و کشف منظومهی دانش و سپهر اندیشهای صاحب متن انجام نشده است. استفاده از این رویکرد جدید پژوهشی، علاوه بر بررسی آراء و اندیشههای افراد مطرح در یک حوزه تخصصی، میتواند در خدمت مطالعات تاریخ علم باشد.
علیرضا بهمن آبادی
چکیده
هدف: پژوهش حاضر برای کسب ذهنیتی روشنتر از این که گزارشهای نهایی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی تا چه حد توسط پژوهشگران در تدوین گزارشهای نهایی جدیدتر مورد بهره برداری قرار میگیرد صورت گرفته است. روش: دراین مطالعه، با استفاده از روش تحلیل استنادی، استنادهای 374 گزارش نهایی مورد بررسی قرار گرفت. این تعداد از میان مجموعهای ...
بیشتر
هدف: پژوهش حاضر برای کسب ذهنیتی روشنتر از این که گزارشهای نهایی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی تا چه حد توسط پژوهشگران در تدوین گزارشهای نهایی جدیدتر مورد بهره برداری قرار میگیرد صورت گرفته است. روش: دراین مطالعه، با استفاده از روش تحلیل استنادی، استنادهای 374 گزارش نهایی مورد بررسی قرار گرفت. این تعداد از میان مجموعهای متشکل از 15324 گزارش نهایی انتخاب شدند. نتایج: گزارشهای بررسی شده در مجموع از 11031 منبع استفاده کردهاند که حدود یک سوم (32 درصد) آنها به زبان فارسی بوده است. همچنین، 181 گزارش نهایی (48 درصد) به گزارشهای نهایی پیش از خود استناد کردهاند. تعداد گزارشهای نهایی که در مجموع مورد استناد گزارشهای نهایی جدیدتر قرار گرفته 405 مورد میباشد. نسبت استناد به گزارشهای نهایی به کل منابع 3.7 درصد میباشد. علاوه بر آن، از 405 استناد صورت گرفته به گزارشهای نهایی، 133 مورد آنها (33 درصد) به صورت خوداستنادی بوده است.
امین زارع؛ ثریا زنگنه؛ سارا بهرامی نیا؛ محمود مرادی
چکیده
هدف: مطالعه حاضر به منظور بررسی عوامل مرتبط با میزان گرایش کتابداران شاغل در کتابخانههای عمومی استان کرمانشاه به پژوهش انجام شده است.
روش شناسی: در این پژوهش از روش پیمایشی استفاده شد. جامعهی آماری تمام کتابداران شاغل در کتابخانههای عمومی استان کرمانشاه زیر نظر نهاد کتابخانههای عمومی کشور میباشد که به صورت سرشماری ...
بیشتر
هدف: مطالعه حاضر به منظور بررسی عوامل مرتبط با میزان گرایش کتابداران شاغل در کتابخانههای عمومی استان کرمانشاه به پژوهش انجام شده است.
روش شناسی: در این پژوهش از روش پیمایشی استفاده شد. جامعهی آماری تمام کتابداران شاغل در کتابخانههای عمومی استان کرمانشاه زیر نظر نهاد کتابخانههای عمومی کشور میباشد که به صورت سرشماری تمام جامعه مورد بررسی قرار گرفت .از ١٧۰نفر کتابدار، ١٣٩ نفر به پرسشنامهی محقق ساخته با پایایی ٨/٩١پاسخ دادند. دادهها با نرم افزارspss ویرایش 23 تحلیل شد.
یافته ها: یافتهها نشان داد بین متغیرهای انگیزش، خطمشیهای مدیریتی، تواناییهای فردی و تخصصی، ارتقاء شغلی، سطح تحصیلات و افزایش حقوق با میزان گرایش کتابداران به پژوهش رابطهی معنادار وجود دارد. بین سن و سنوات خدمت با میزان گرایش به پژوهش کتابداران کتابخانههای عمومی رابطهی معنادار دیده نشد. در مورد جنسیت بین زنان و مردان و همچنین رشتهی تحصیلی کتابداران شاغل در کتابخانههای عمومی استان کرمانشاه تفاوت معنادار دیده نشد.
نتیجه گیری: نتایج این پژوهش حاکی از آن است که گرایش به پژوهش در ابتدا و تا حدود زیادی به خود فرد برمیگردد (متغیر انگیزش با بیشترین قدرت پیشبینی) اما برای رشد و تقویت نیاز به برنامهریزی و حمایت مسئولان رده بالا و تصمیم گیرنده در کتابخانهها و مراکز اطلاع رسانی دارد (خطمشیهای مدیریتی) در این راستا پیشنهاد میشود کتابدارانی که علاقمند به پژوهش هستند و فعالیت پژوهشی انجام میدهند مورد تشویق ( نه لزوما مالی) قرار گیرند.کارگاهها و دورههایی برای تقویت و رشد مهارتهای پژوهشی در نظر گرفته شود.