علم سنجی
ابراهیم عزتی لارسری؛ علی اکبر خاصه
چکیده
هدف: در این پژوهش، با استفاده از تکنیک علمسنجی به نام طیفسنجی سال انتشار ماخذ، مهمترین آثار تاریخی در حوزهی ترجمهی ماشینی مورد شناسایی و تحلیل قرار گرفتهاند.
روششناسی: این پژوهش از نوع مطالعات علمسنجی میباشد که با استفاده از تکنیک RPYS انجام شده است. جامعۀ این پژوهش را تعداد 7899 مقاله در حوزهی ترجمهی ماشینی تشکیل میدهد ...
بیشتر
هدف: در این پژوهش، با استفاده از تکنیک علمسنجی به نام طیفسنجی سال انتشار ماخذ، مهمترین آثار تاریخی در حوزهی ترجمهی ماشینی مورد شناسایی و تحلیل قرار گرفتهاند.
روششناسی: این پژوهش از نوع مطالعات علمسنجی میباشد که با استفاده از تکنیک RPYS انجام شده است. جامعۀ این پژوهش را تعداد 7899 مقاله در حوزهی ترجمهی ماشینی تشکیل میدهد که بین سالهای 1945 تا 2021 در وب آو ساینس نمایه شدهاند. در راستای هدف پژوهش، ارجاعات استفاده شده در کلیه مقالاتی که در حوزه ترجمهی ماشینی به چاپ رسیدهاند مورد بررسی قرار گرفت (193912 ارجاع). پس از استخراج کلیۀ آثاری که در قسمت فهرست منابع این مقالات درج شده بودند، با استفاده از برنامه نرمافزاری CRExplorer نتایج مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: نتایج نشان داد که Shannon (1948) نخستین کسی بود که با معرفی مفهوم آنتروپی در فناوری اطلاعات مقدمات ترجمهی ماشینی را فراهم ساخت. پس از ایشان ، ویور در سال 1949 با طرح ترجمهی کلمه به کلمه در ترجمهی ماشینی آماری، این حوزه را متحول ساخت. اما Levenshtein (1966) بود که با معرفی انقلابی "کدهای باینری" باعث گردید که ترجمهی ماشینی قادر به تصحیح، حذف و بازنگری در ترجمه شود. همچنین در سال 1977، دمپستر و همکارانش الگوریتم آماری جدیدی را جهت دستیابی به احتمال حداکثر در دادههای ناقص ارائه کردند. در خاتمه، آثار دانشمندانی همچون Brown et al., 1993) ؛ Hochreiter & Schmidhuber, 1997) ؛et al., 2002 Papineni؛ Koehn et al., 2007) در شکلدهی و توسعهی ترجمهی ماشینی از تاثیرگذاری بسزایی برخوردار بودند.
نتیجهگیری: براساس بررسی و مطالعه آثارتاثیرگذار در حوزه ترجمهی ماشینی، نقش علم ریاضیات و آمار در شکلگیری این حوزه مشهود است. هر چند پس از پیشرفتها در علم فناوری اطلاعات و زبانشناسی پیکرهای، ترجمهی ماشینی، دقیقتر و با صحت بیشتر و متناسب با زبان مبدا به ترجمه میپردازد.
فاطمه کربلایی علی؛ عباسعلی رستمی نسب؛ مسعود اخلاقی بناری
چکیده
هدف: از پژوهش حاضر ترسیم و تحلیل ساختار فکری و مفهومی مطالعات اهداف تربیتی با استفاده از روشهای همتألیفی نویسندگان و همرخدادی واژگان در پایگاه وب آو ساینس در سالهای 1983-2017است.روش: این پژوهش با رویکرد علم سنجی انجام شده است. جامعه پژوهش کلیه مقالات منتشر شده مربوط به حوزه اهداف تربیتی در پایگاه استنادی وب آو ساینس طی سالهای 1983 ...
بیشتر
هدف: از پژوهش حاضر ترسیم و تحلیل ساختار فکری و مفهومی مطالعات اهداف تربیتی با استفاده از روشهای همتألیفی نویسندگان و همرخدادی واژگان در پایگاه وب آو ساینس در سالهای 1983-2017است.روش: این پژوهش با رویکرد علم سنجی انجام شده است. جامعه پژوهش کلیه مقالات منتشر شده مربوط به حوزه اهداف تربیتی در پایگاه استنادی وب آو ساینس طی سالهای 1983 تا 2017 میباشد. یافتهها: یافتههای 893 مدرک علمی در حوزه اهداف تربیتی در پایگاه استنادی وب آو ساینس حاکی از آن است که پرکارترین کشورها بر اساس بروندادهای علمی پژوهشگران، در سالهای 2010 تا 2014 در کشورهایی مانند انگلیس، کانادا، چین و استرالیا بوده است. در سالهای اخیر کشورهایی مانند برزیل، چین، هند و ایران در این حوزه فعالیت داشتهاند. نویسندگانی مانند ونگ ، لیو ، یانگ و دینگ بیشترین تاثیر را در تولید مقالات اهداف تربیتی داشته اند. نتایج: اهداف تربیتی با توجه به کلاسترهای که در این زمینه رسم شده حاوی موضوعات کارایی و تمرین،مدلها و آموزش، نقش آموزش و پرورش، دانش آموزان، انگیزه ها و کودکان می باشند.
محمد رضا بهرنگی؛ زینب ایزدیان؛ بیژن عبدالهی؛ حسن رضا زین آبادی
چکیده
هدف: هدف این پژوهش ارزیابی پژوهشهای مرتبط با حوزه آموزش از راه دور نمایه شده در پایگاه وب آو ساینس با استفاده از مدل سرمایه علمی میباشد.روششناسی: این پژوهش از نوع مطالعات کاربردی علم سنجی است و با استفاده از روش تحلیل شبکهای انجام گرفته است. همچنین باتوجه به بررسی رابطه بین متغیرها این تحقیق از نوع همبستگی به شمار میرود. ...
بیشتر
هدف: هدف این پژوهش ارزیابی پژوهشهای مرتبط با حوزه آموزش از راه دور نمایه شده در پایگاه وب آو ساینس با استفاده از مدل سرمایه علمی میباشد.روششناسی: این پژوهش از نوع مطالعات کاربردی علم سنجی است و با استفاده از روش تحلیل شبکهای انجام گرفته است. همچنین باتوجه به بررسی رابطه بین متغیرها این تحقیق از نوع همبستگی به شمار میرود. جامعه پژوهش مدارکی است که در حوزه مطالعات آموزش از راه دور در پایگاه اطلاعاتی وب آو ساینس در بازه زمانی 1985 تا 2016 نمایه شدهاند و تعداد آن 31607 رکورد میباشد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها و شاخص های نفوذ علمی از نرم افزارهای "یو سی آی نت" و "بایب اکسل" استفاده شده است.یافته ها: نتایج بررسی نشان داد نفوذ اجتماعی بر نفوذ اندیشهای و انتشاراتی تأثیر مثبت و معناداری دارد و همچنین بین نفوذ انتشاراتی ونفوذ اندیشهای نیز رابطه مثبت و معنادار وجود دارد.نتیجه گیری: نتایج پژوهش نشان داد که پژوهشگرانی که تعاملات اجتماعی قویتری دارند بهتر خواهند توانست با سایر پژوهشگران مشارکت نموده و بر کیفیت آثار بیفزایند؛ در نتیجه از نظر همتألیفی و شاخصهای آن در وضعیت بهتری قرار دارند. همچنین پژوهشگرانی که نفوذ اندیشهای بالاتری دارند از نفوذ انتشاراتی بیشتری برخوردار هستند. نتایج تحلیل دادهها مدل نفوذ علمی را تأیید مینماید.
رعنا کوثری؛ علی حسین قاسمی؛ فیروزه زارع فراشبندی؛ سید جواد قاضی میرسعید
چکیده
هدف: هدف اصلی این پژوهش بررسی گرایش روش شناختی مقالات نمایه شده دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز در نمایه های بین المللی بوده است. روششناسی: این مطالعه تحلیلی مقطعی روی 281 مقاله دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، نمایه شده در نمایههای آیاسآی، پابمد و اسکوپوس انجام گرفت. جمعآوری دادهها به روش سرشماری ...
بیشتر
هدف: هدف اصلی این پژوهش بررسی گرایش روش شناختی مقالات نمایه شده دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز در نمایه های بین المللی بوده است. روششناسی: این مطالعه تحلیلی مقطعی روی 281 مقاله دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، نمایه شده در نمایههای آیاسآی، پابمد و اسکوپوس انجام گرفت. جمعآوری دادهها به روش سرشماری و با استفاده از سیاهه وارسی انجام شد. ارتباط بین گرایش روششناختی با شاخصهای «نوع مطالعه»، «هدف مطالعه»، «رشته و حوزۀ موضوعی» و نیز ارتباط بین گرایش روششناختی در سه شاخص ذکرشده با احتمال پذیرش مقالات در نمایههای بینالمللی بررسی گردید. یافتهها: بیشترین مقالات مورد بررسی از نوع مقطعی، با هدف درمان و در حوزۀ موضوعی بهداشت عمومی بودند. در این مطالعات نسبت پذیرش مقالات توصیفی مقطعی در حوزه بهداشت عمومی بیشتر از مطالعات دیگر بود. همچنین احتمال پذیرش مقالات کارآزمائی بالینی در نمایههای بینالمللی کمتر از مطالعات دیگر و احتمال پذیرش مطالعات بهداشت عمومی در این نمایههای بیشتر از سایر حوزهها بود. نتیجه گیری: یکی از دلایل اختلاف در تعداد مقالات با هدف پیشگیری نسبت به درمان عدم نهادینه شدن اهمیت پیشگیری نسبت به درمان در پژوهشگران است. از دلایل تعداد بالای مطالعات حوزۀ بهداشت عمومی، تعدد گروههای مرتبط به این حوزۀ موضوعی در دانشگاه است همچنین در این گروهها غالبأ تعداد اساتید و دانشجویان بالا میباشد و موضوعات پژوهشی تنوع زیادی دارند. همچنین زیر مجموعههای حوزه موضوعی بهداشت عمومی بسیاری از علل مرگ و میر کشور و جهان را پوشش میدهند و این موضوع میتواند نسبت بالای پذیرش مقالات این حوزه موضوعی در نمایههای بینالمللی را توجیه کند.
حسین مرادی مقدم؛ روح اله خادمی؛ حمید کشاورز
چکیده
هدف: پژوهش حاضر با هدف بررسی بروندادهای علمی پژوهشگران دانشگاه سمنان از منظر شاخصهای کمی و شاخصهای کیفی انجام گرفته است. همچنین بررسی الگوها و نقشه همنویسندگی محققان دانشگاه سمنان در پایگاه وب آو ساینس یکی دیگر از اهداف این پژوهش بوده است.
روش شناسی: این پژوهش به روش توصیفی، با رویکرد علمسنجی و با استفاده از شاخصهای ...
بیشتر
هدف: پژوهش حاضر با هدف بررسی بروندادهای علمی پژوهشگران دانشگاه سمنان از منظر شاخصهای کمی و شاخصهای کیفی انجام گرفته است. همچنین بررسی الگوها و نقشه همنویسندگی محققان دانشگاه سمنان در پایگاه وب آو ساینس یکی دیگر از اهداف این پژوهش بوده است.
روش شناسی: این پژوهش به روش توصیفی، با رویکرد علمسنجی و با استفاده از شاخصهای تحلیل شبکههای اجتماعی انجام شده است. جامعه پژوهش شامل تمامی مدارکی است که دانشگاه سمنان را در وابستگی سازمانی خود ذکر کرده و در نمایههای استنادی وب آو ساینس و طی بازه زمانی مورد بررسی نمایه شدهاند. نقشه هم نویسندگی با استفاده از نرم افزارهای، کوآتور، یوسی نت و نت دراو ترسیم و تحلیل شده است.
یافته ها: حوزه مهندسی (حدود 39 درصد)، فیزیک (حدود 5/19 درصد) و ریاضی (حدود 14 درصد)، موضوعاتی بوده اند که محققان دانشگاه سمنان پیرامون آن تولید علمی داشتهاند. طی سالهای مورد بررسی، محققان ایران 019,272 مدرک تولید کردهاند که در این بین سهم دانشگاه سمنان 2106 مدرک میباشد که جایگاه تقریباً 30 را در بین دانشگاههای کشور به خود اختصاص داده است. سهم دانشگاه سمنان از تولید علم جهان در بازه مورد بررسی، 0049/0 درصد است. محاسبه نرخ رشد نشان داد که، نرخ رشد تولیدات علمی محققان دانشگاه سمنان در نیم قرن اخیر 22/43 بوده است که روند رو به رشد بسیار خوبی محسوب می شود. به لحاظ حوزههای موضوعی، بیشترین حوزههای مورد علاقه محققان دانشگاه سمنان برای انتشار مدارک علمی به صورت مستقل، حوزه ریاضیات بوده است.
نتیجه گیری: نتایج بررسی دادهها نشان داد که هرچند روند هم نویسندگی در بین محققان دانشگاه سمنان در چند سال اخیر دچار نوسان بوده است اما در طی دوره مورد بررسی محققان دانشگاه سمنان به سمت هم نویسندگی گرایش داشته و در مجموع نیز مدارک علمی سه نویسنده بیشترین نوع هم نویسندگی بوده است.