مریم حسن نژاد
چکیده
هدف: هدف پژوهش حاضر، سنجش سطوح کیفیت خدمات کتابخانه دانشگاه صنعتی جندیشاپور دزفول با بهرهگیری از ابزار لایبکوال، تعیین وضعیت مؤلفههای آن از دیدگاه کاربران و تعیین مؤلفههای مستلزم ارتقاء است.
روششناسی: ضعیت مؤلفههای آن از دیدگاه کاربران و تعیین مؤلفههای مستلزم ارتقاء است. روششناسی: پژوهش از نوع پیمایش توصیفی است. ...
بیشتر
هدف: هدف پژوهش حاضر، سنجش سطوح کیفیت خدمات کتابخانه دانشگاه صنعتی جندیشاپور دزفول با بهرهگیری از ابزار لایبکوال، تعیین وضعیت مؤلفههای آن از دیدگاه کاربران و تعیین مؤلفههای مستلزم ارتقاء است.
روششناسی: ضعیت مؤلفههای آن از دیدگاه کاربران و تعیین مؤلفههای مستلزم ارتقاء است. روششناسی: پژوهش از نوع پیمایش توصیفی است. جامعه پژوهش شامل سه هزار دانشجو کارشناسی و کارشناسی ارشد دانشگاه و عضو کتابخانه است. نمونهگیری به روش تصادفی ساده و حجم نمونه آماری بر اساس جدول مورگان 341 نفر برآورد شده است.
یافتهها: یافتههای پژوهش نشان داد کتابخانه توانسته است در برخی از گویههای پرسشنامه لایبکوال، حداقل رضایت کاربران خود را فراهم نماید و میانگین سطح خدمات دریافتی از نظر کاربران در مؤلفه اثر خدمت بیشتر از دو مؤلفه دیگر و در جامعه نیز" با بالاترین حد اعتماد بین 32/3 تا 57/3 در رتبه اول و پس از آن مؤلفه "کنترل اطلاعات" با حد اعتماد بین 86/2 تا 11/3 در رتبه دوم و در آخر مؤلفه "کتابخانه به عنوان مکان" با حد اعتماد بین 52/2 تا 79/2 در رتبه سوم قرار دارد.
نتیجهگیری: سطح خدمات دریافتی کاربران کتابخانه در مؤلفة "اثر خدمت" در سطح حداقل انتظارها است و تفاوت معناداری با آن در سطح جامعه ندارد ولی خدمات دریافتی کاربران در مؤلفة "کتابخانه به عنوان مکان" تفاوت معناداری با سطح حداقل و حداکثر انتظارهای کاربران در جامعه دارد و بیشترین میزان شکاف در حد کفایت نیز در این مؤلفه دیده میشود. در مؤلفة "کنترل اطلاعات" نیز سطح خدمات دریافتی کاربران از کتابخانه با سطح حداقل انتظارهای کاربران تفاوت معناداری ندارد ولی تفاوت آن با سطح حداکثر انتظار کاربران معنادار است.
کتابخانه های عمومی
فرج اله رحیمی؛ جواد پور کریمی؛ سیده زهرا سالاری؛ رضا صالحی
چکیده
هدف: این پژوهش با هدف ارائه چارچوبی برای ارزیابی کیفیت خدمات کتابخانههای دانشگاهی و عمومی شهر اهواز با استفاده از روش ترکیبی DEMATEL-SERVQUAL انجام شده است.
روش شناسی: این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی است و از لحاظ نحوه گرداوری دادهها توصیفی اکتشافی است. جامعه آماری این تحقیق از سرپرستان و مدیران ارشد کتابخانههای عمومی و دانشگاهی ...
بیشتر
هدف: این پژوهش با هدف ارائه چارچوبی برای ارزیابی کیفیت خدمات کتابخانههای دانشگاهی و عمومی شهر اهواز با استفاده از روش ترکیبی DEMATEL-SERVQUAL انجام شده است.
روش شناسی: این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی است و از لحاظ نحوه گرداوری دادهها توصیفی اکتشافی است. جامعه آماری این تحقیق از سرپرستان و مدیران ارشد کتابخانههای عمومی و دانشگاهی شهر اهواز تشکیل شده است. با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند 45 نفر برای ارسال پرسشنامه انتخاب شد که از این تعداد 31 پرسشنامه برگشت داده شد و در ادامه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در این پژوهش بر اساس مدل سروکوال به شناسایی شاخصها و زیرشاخصهای ارزیابی کیفیت خدمات پرداخته شده است. سپس از روش دیمتل به منظور تعیین مهمترین و اثرگذار ترین عوامل استفاده شد.
یافته ها: نتایج پژوهش نشان داد که شاخصهای همدلی، ملموس بودن و قابلیت اطمینان جزء شاخصهای تأثیر گذار هستند و شاخصهای ضمانت و تضمین و پاسخگویی جزء شاخصهای تأثیرپذیر محسوب میشوند. همچنین شاخصهای پاسخگویی و ضمانت و تضمین با درجه اهمیت 12.23 و 12.18 جز مهمترین شاخصها هستند. نتایج نمودار علّی نشان میدهد که تمامی شاخصهای پژوهش بر روی شاخص پاسخگویی تأثیرگذار هستند. نمودار علّی مولفههای سنجش هر شاخص نیز محاسبه شد.
نتیجه گیری: با توجه به اهمیت شاخص ضمانت و تضمین پیشنهاد میشود شرایطی فراهم شود که رفتار کتابداران موجب القای حس اعتماد به نقس در کاربران و خوانندگان شود. همچنین هنگامی که کتابداران از دانش کافی برای پاسخگویی به خوانندکان و کاربران برخوردار باشند موجب اثرگذاری و تقویت مولفههای ضمانت و تضمین میشود تا در نهایت خوانندگان ارزیابی بهتری از کیفیت خدمات ارائه شده از سوی کتابخانه داشته باشند.