دوره 1، شماره 2 ، مرداد 1388، ، صفحه 1-3
دوره 4، 9، بهار و تابستان ، اردیبهشت 1391، ، صفحه 1-20
چکیده
هدف پژوهش: طبق تحقیقات، انتظار میرود دریافت استناد در سالهای دوم به بعد بیش از استنادهای دریافتی سال اول انتشار مقاله باشد. متخصصان این پدیده را به گونههای متفاوت تبیین نمودهاند. هدف این پژوهش ارائه تبیینی متفاوت برای این پدیده بر مبنای عامل همرنگی استنادی است.
روش پژوهش: از دو بخش پژوهش، بخش اول به روش پیمایشی و جهت سنجش سطح همرنگی ...
بیشتر
هدف پژوهش: طبق تحقیقات، انتظار میرود دریافت استناد در سالهای دوم به بعد بیش از استنادهای دریافتی سال اول انتشار مقاله باشد. متخصصان این پدیده را به گونههای متفاوت تبیین نمودهاند. هدف این پژوهش ارائه تبیینی متفاوت برای این پدیده بر مبنای عامل همرنگی استنادی است.
روش پژوهش: از دو بخش پژوهش، بخش اول به روش پیمایشی و جهت سنجش سطح همرنگی استنادی نمونه پژوهش که نویسندگان حوزههای علوم اجتماعی و علوم انسانی ایران بودهاند، انجام گرفت. بخش دوم به روش تحلیل استنادی و جهت استخراج الگوهای رفتار استنادی نویسندگان بخش اول پژوهش انجام گرفت. سپس دادههای بخش اول و دوم پژوهش به روش رگرسیون چندگانه و با متد گام به گام جهت تعیین میزان قدرت پیش بینی دو عامل همرنگی استنادی هنجاری و همرنگی استنادی اطلاعاتی در تبیین الگوی رفتار استنادی نویسندگان در استناد به مقالات پراستناد مورد تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: یافتههای تحلیل رگرسیون بیانگر آن است که بخشی از واریانس این پدیده بر مبنای عامل همرنگی استنادی قابل تبیین است. یافتهها نشان میدهند که همرنگی استنادی اطلاعاتی قدرت پیشبینی بالاتری نسبت به همرنگی استنادی هنجاری دارد. نویسندگان در درجه اول با انگیزه صحت فکر و عمل، و در درجه بعد، با انگیزه همرنگی با هنجارهای گروهی به تعداد استنادات مقالات توجه میکنند.
نتیجه گیری: شبکههای استنادی نوعی شبکه اجتماعی مجازی با هنجارهای مختص خود هستند که ایجاد کننده هنجارهایی گروهی از جمله همرنگی استنادی است. در بررسی دقت و اعتبار شاخصهای استنادی لازم است که تأثیر این هنجارها نیز مدنظر قرار گیرد.
دوره 5، 11، بهار و تابستان ، مرداد 1392، ، صفحه 1-2
دوره 5، 12، پاییز و زمستان ، مرداد 1392، ، صفحه 1-2
غلامرضا حیدری
دوره 4، 10، پاییز و زمستان ، دی 1391، ، صفحه 1-2
غلامرضا حیدری
دوره 3، 7، بهار و تابستان ، اردیبهشت 1390، ، صفحه 1-3
مرتضی کوکبی؛ میترا پشوتنی زاده؛ فریده عصاره؛ عبدالحمید معرف زاده
دوره 3، شماره 8 ، دی 1390، ، صفحه 1-26
چکیده
هدف: هدف این پژوهش، بررسی میزان استفاده از فیلدهای موجود و مناسب یونی مارک و مارک 21 برای منابع الکترونیکی در کاربرگه منابع الکترونیکی کتابخانه ملی ایران و میزان تغییر و بومی سازی فیلدهای یونی مارک در کاربرگه منابع الکترونیکی این کتابخانه است.
روش: ابتدا تمام فیلدهای مناسب و قابل کاربرد برای منابع الکترونیکی در هر دو فرمت یونی مارک ...
بیشتر
هدف: هدف این پژوهش، بررسی میزان استفاده از فیلدهای موجود و مناسب یونی مارک و مارک 21 برای منابع الکترونیکی در کاربرگه منابع الکترونیکی کتابخانه ملی ایران و میزان تغییر و بومی سازی فیلدهای یونی مارک در کاربرگه منابع الکترونیکی این کتابخانه است.
روش: ابتدا تمام فیلدهای مناسب و قابل کاربرد برای منابع الکترونیکی در هر دو فرمت یونی مارک و مارک 21 شناسایی شدند و جدول تطبیقی یونی مارک به مارک 21 تهیه گشت. سپس کاربرگهای واحد با ادغام سه کاربرگه لوحه آموزشی، لوح فشرده بدون موسیقی و منابع الکترونیکی کتابخانه ملی ایران، ایجاد و با فیلدهای شناسایی شده در یونی مارک و مارک 21 مقایسه شد.
یافتهها: از جمله نتایج این پژوهش این است که برخی فیلدها با مفاهیم جدید مطرح شده، نه در یونی مارک و نه در مارک 21 وجود ندارند. تغییر مفهوم برخی از کدهای فیلدهای فرعی نیز باعث شده که هیچ یک از این دو فرمت مارک، دارای این فیلدهای فرعی نباشند. علاوه بر این موارد، یونی مارک 51 فیلد فرعی و مارک 21، 84 فیلد فرعی کاربرگه منابع الکترونیکی را نتوانستند پوشش دهند. در مقابل، کاربرگه منابع الکترونیکی نیز، 51 فیلد و 55 فیلد فرعی یونی مارک؛ و 50 فیلد مارک 21 (به جز 59 فیلدی که دارای هیچ معادلی در یونی مارک نیستند) را در خود نداشت.
پیشنهادها: پیشنهاد می شود که فیلدها و فیلدهای فرعی استفاده نشده یونی مارک در کاربرگه منابع الکترونیکی، و از فیلدها و فیلدهای فرعی استفاده نشده مارک 21 نیز در کاربرگه نهایی منابع الکترونیکی با تأیید کمیته دائمی یونی مارک، استفاده شود تا کاربرگهای کاملتر و سازگارتر با نیازهای دنیای امروز در کتابخانه ملی ایران ایجاد گردد و موجب سازماندهی بهتر این منابع در ایران شود.
اصالت/ارزش: از آنجایی که در عصر حاضر از منابع الکترونیکی استفاده گسترده ای به عمل میآید و کاربرگه مارک ایران برای این گروه از مواد بر مبنای یونی مارک تهیه شده است، مقایسه این کاربرگه با یونی مارک خواهد توانست قابلیتهای استفاده نشده یونی مارک در این کاربرگه را نشان دهد. به علاوه از آنجایی که مارک 21 روزآمدتر از یونی مارک، نسبت به آن از طرحهای ابردادهای بیشتری برای نیازهای عصر حاضر برخوردار و در حال حاضر توسط کشورهای بسیاری مورد استفاده است، شناسایی و استفاده از فیلدهای جدید مارک 21 و تواناییهای آن در مورد منابع الکترونیکی نیز می تواند در غنیتر و سازگارتر کردن این کاربرگۀ ایران با نیازهای عصر جدید کمک شایانی نماید.
عبدالحسین فرج پهلو
دوره 6، 13، بهار و تابستان ، مرداد 1393، ، صفحه 1-3
دوره 6، 14، پاییز و زمستان ، اسفند 1393، ، صفحه 1-3
چکیده
دانشگاههای امروز توجه عمده ای به پژوهش و سرمایه گذاری در این عرصه میکنند. آنها این عرصه را عرصه گستردهای برای تولید دانش و تولید ثروت یافتهاند. همچون دانشگاهها، بسیاری از سازمانهای دولتی (بویژه وزارتخانه ها و مراکز پژوهشی) اقدام به اجرای طرحهای گوناگون پژوهشی و بهره گیری از نتایج آنها میکنند. برونداد همه این فعالیتها، ...
بیشتر
دانشگاههای امروز توجه عمده ای به پژوهش و سرمایه گذاری در این عرصه میکنند. آنها این عرصه را عرصه گستردهای برای تولید دانش و تولید ثروت یافتهاند. همچون دانشگاهها، بسیاری از سازمانهای دولتی (بویژه وزارتخانه ها و مراکز پژوهشی) اقدام به اجرای طرحهای گوناگون پژوهشی و بهره گیری از نتایج آنها میکنند. برونداد همه این فعالیتها، تولید حجم عظیمی از دادهها و اطلاعات پژوهشی است که میتواند در برنامه ریزی، پیاده سازی برنامهها، و ارزیابی نتایج برنامهها در سطوح ملی، استانی و محلی مورد استفاده قرار گیرد. آشکار است که میتوان از این دادهها فراتر از هدف اولیه سازمانی استفاده کرد. به بیان دیگر، بخش عظیمی از دادههای پژوهشی میتواند در سایر موارد، چه برای تعریف طرحهای جدید و جلوگیری از تکرار و همپوشانی، و چه برای کاربرد در زمینههای دیگر مورد استفاده قرار گیرد. بر این اساس، دادههای پژوهشی از ارزش افزوده بالایی برخوردارند.
حسین صفری؛ عبدالحسین فرج پهلو
چکیده
هدف: هدف این پژوهش بررسی گرایشهای مطالعاتی اعضای کتابخانههای عمومی استان خوزستان بر اساس قومیتها و شهرهای مختلف استان است تا مشخص شود که آیا این افراد دارای گرایش مطالعاتی یکسانی هستند یا اینکه به منابع خاص خود و متفاوت با دیگر اقوام و شهرهای استان نیاز دارند.
روش: پژوهش حاضر پیمایشی بوده و بر اساس پرسشنامه مبتنی بر ردهبندی ...
بیشتر
هدف: هدف این پژوهش بررسی گرایشهای مطالعاتی اعضای کتابخانههای عمومی استان خوزستان بر اساس قومیتها و شهرهای مختلف استان است تا مشخص شود که آیا این افراد دارای گرایش مطالعاتی یکسانی هستند یا اینکه به منابع خاص خود و متفاوت با دیگر اقوام و شهرهای استان نیاز دارند.
روش: پژوهش حاضر پیمایشی بوده و بر اساس پرسشنامه مبتنی بر ردهبندی دیویی به بررسی گرایشهای مطالعاتی اعضای کتابخانههای عمومی خوزستان که متعلق به یکی از اقوام عرب، بختیاری و شهرهای دزفول، بهبهان و شوشتر هستند، پرداخته است. جامعه پژوهش 118000 نفر بوده است که 254 نمونه از میان اعضای عرب، بختیاری، بهبهانی، شوشتری و دزفولی پاسخگوی پرسشنامه بودند. برای تجزیه و تحلیل دادهها از آمار توصیفی و آزمون کروسکال-والیس استفاده شده است.
یافتهها: موضوعهای اسلام، هنر و ادبیات فارسی رتبههای اول تا سوم را در میان گرایش مخاطبین به دست آوردند. این 5 گروه به جز رده کلیات و زبان، در بقیه ردهها بر اساس آزمون آماری دارای تفاوت معناداری هستند. این 8 رده عبارتند از فلسفه و روانشناسی، مذهب، علوم اجتماعی، علوم محض، تکنولوژی، هنر، ادبیات و تاریخ. این پژوهش به عنوان یک راهنما برای انتخاب منابع میتواند به کار رود. این نکته با توجه به سیاستهای هدفمندی یارانهها و افزایش قیمت منابع و جوابگویی دقیق به گرایشهای مطالعاتی اعضای کتابخانههای عمومی هر شهر و قوم از اهمیت بیشتری برخوردار میشود.
محمدحسن عظیمی؛ غلامرضا فدایی
چکیده
هدف: هدف این مقاله ارائه راهکارهای مناسب برای آیندهپژوهی در حوزه فناوریهای اطلاعات مورد استفاده در کتابخانههای دانشگاهی میباشد تا با بهرهگیری از راهکارهای ارائه شده بتوان به شکل مطلوب و مؤثرتری در حوزه مورد نظر مطالعات آیندهپژوهی را هدایت و اجرا نمود. روش: روش مورد استفاده در این پژوهش بررسی متون و روشهای مورد استفاده ...
بیشتر
هدف: هدف این مقاله ارائه راهکارهای مناسب برای آیندهپژوهی در حوزه فناوریهای اطلاعات مورد استفاده در کتابخانههای دانشگاهی میباشد تا با بهرهگیری از راهکارهای ارائه شده بتوان به شکل مطلوب و مؤثرتری در حوزه مورد نظر مطالعات آیندهپژوهی را هدایت و اجرا نمود. روش: روش مورد استفاده در این پژوهش بررسی متون و روشهای مورد استفاده در مطالعات آیندهپژوهی میباشد. یافتهها: یافتههای پژوهش نشان داد که رویکردها و روشهای پویش محیطی و تحلیل سوات به همراه بهرهگیری از روش دلفی میتواند در این حوزه مورد استفاده قرار گیرد. همچنین میتوان از روش فناوریهای کلیدی به شکل مطلوب مؤثر بهره گرفت، ولی مطلوب ترین و مؤثرترین روش که میتواند در فرایند جذب فناوری در کتابخانهها و حوزه کتابداری و اطلاعرسانی مورد استفاده قرار گیرد نقشه راه یا رهنگاشت فناوری اطلاعات است. نتیجه گیری: روش نقشه راه یا رهنگاشت فناوری اطلاعات میتواند کاربردیترین و مؤثرترین روش محسوب شود و در صورت ترکیب با روشهای پویش محیطی و تحلیل سوات ضریب اطمینان نتایج را به شکل مؤثری افزایش خواهد داد.
حمید احمدی؛ فریده عصاره؛ غلامرضا حیدری؛ ملوک السادات حسینی بهشتی
چکیده
هدف: هدف مقالهی حاضر، بررسی شبکه مفهومی ساختار دانش حوزهی علمسنجی ایران از طریق مدارک تولید شده پژوهشگران ایرانی در داخل و خارج از کشور میباشد.روششناسی این پژوهش با استفاده از روش تحلیل همواژگانی و تحلیل شبکه اجتماعی صورت گرفته است. جامعه پژوهش، شامل تمامی مدارک این حوزه در قالب کتابها، پایاننامهها، طرحهای پژوهشی ...
بیشتر
هدف: هدف مقالهی حاضر، بررسی شبکه مفهومی ساختار دانش حوزهی علمسنجی ایران از طریق مدارک تولید شده پژوهشگران ایرانی در داخل و خارج از کشور میباشد.روششناسی این پژوهش با استفاده از روش تحلیل همواژگانی و تحلیل شبکه اجتماعی صورت گرفته است. جامعه پژوهش، شامل تمامی مدارک این حوزه در قالب کتابها، پایاننامهها، طرحهای پژوهشی و مقالات است که به زبان فارسی و انگلیسی طی 33 سال فعالیت این حوزه در ایران تولید شده است. نتیجهگیری: نتایج حاصل از تحلیل دادهها، نشان داد مفاهیم «ارزیابی تولیدات علمی، تولید علم، شاخصهای علمسنجی، تحلیل استنادی، پایگاه WOS، همکاری علمی، ارزیابی مجلات و ترسیم ساختار علم» بالاترین سنجههای مرکزیت رتبه، نزدیکی، بینابینی و بردار ویژه) را در میان متون این حوزه کسب کردهاند. نتایج حاصل از تحلیل شبکه نشان داد که شبکه مفهومی حوزه علمسنجی ایران کم تراکم است. نتایج حاصل از تحلیل خوشهای نشان داد که حوزه علمسنجی ایران به 17 خوشه موضوعی تقسیم میشود. همچنین نتایج، حاکی از آن است که مدارک این حوزه در ایران، رشدی 32 درصدی داشته و در سالهای اخیر 270 رویداد مفهومی نوظهور در قالب 13 الگوی مفهومی در مدارک این حوزه مطرح شده است. بررسیهای دیگر نشان داد که مفاهیم «ارزیابی تولیدات علمی، تولید علم و تحلیل استنادی» به ترتیب با رویکرد کمی، از جمله مفاهیم غالب این حوزه در کشورند. همچنین نتایج حاصل از تحلیلهای انجام شده نشان میدهد ساختار مفهومی حوزهی علمسنجی در طول زمان، دچار تغییرات عمدهای شده است.
رضا رجبعلی بگلو؛ رحمت الله فتاحی؛ مهری پریرخ
چکیده
هدف: مقاله حاضر تلاش دارد تا به معرفی مدل ذهنی افراد در استفاده از نظامهای اطلاعاتی به منزله یک حوزه پژوهشی بپردازد. روش: روش پژوهش تحلیل مفهومی است. پژوهشگر از طریق مرور پژوهشهای مرتبط، به مفهومپردازی مدل ذهنی و عوامل موثر بر آن در بافت نظامهای اطلاعاتی از دیدگاه پژوهشگران پرداخته است. یافتهها و نتیجهگیری: واکاوی پژوهشها ...
بیشتر
هدف: مقاله حاضر تلاش دارد تا به معرفی مدل ذهنی افراد در استفاده از نظامهای اطلاعاتی به منزله یک حوزه پژوهشی بپردازد. روش: روش پژوهش تحلیل مفهومی است. پژوهشگر از طریق مرور پژوهشهای مرتبط، به مفهومپردازی مدل ذهنی و عوامل موثر بر آن در بافت نظامهای اطلاعاتی از دیدگاه پژوهشگران پرداخته است. یافتهها و نتیجهگیری: واکاوی پژوهشها نشان میدهد بیشتر آنها با رویکرد کیفی و با استفاده از فن شبکه مخازن و مصاحبه نیمهساختاریافته انجام شده است. همچنین با وجود ارتباط نزدیک حوزه تعامل انسان و رایانه با رفتار اطلاعاتی، توجه به نظریههای این حوزه و عوامل شکلدهنده و تأثیرگذار بر مدلهای ذهنی افراد کمتر مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است. با وجود اینکه در برخی پژوهشها به شکاف بین مدلهای ذهنی ذینفعان (کاربر و طراح) اشاره شده است، مقایسه مدلهای ذهنی افراد گوناگون و توجه به مهمترین عوامل تأثیرگذاری همچون تجربهها، آموزش، پیشینه شغلی و مانند اینها بر شکلگیری مدلهای ذهنی افراد از اهمیت زیادی برخوردار است.
الهه امتی؛ امیر رضا اصنافی؛ سید جواد قاضی میرسعید
چکیده
هدف: هدف از این مطالعه تعیین وضعیت کیفیت وبسایتهای سفارتخانهها و ترسیم روابط شبکهای پیوندی آنهاست.روش شناسی: این مطالعه از نوع کاربردی است و با استفاده از روشهای پیمایشی و وب سنجی انجام شده است. جامعه آماری شامل 145 وبسایت سفارتخانه بود. ارزیابی با استفاده از ابزار ارزیابی کیفیت وبسایتها (WQET) و نرم افزار Webometric ...
بیشتر
هدف: هدف از این مطالعه تعیین وضعیت کیفیت وبسایتهای سفارتخانهها و ترسیم روابط شبکهای پیوندی آنهاست.روش شناسی: این مطالعه از نوع کاربردی است و با استفاده از روشهای پیمایشی و وب سنجی انجام شده است. جامعه آماری شامل 145 وبسایت سفارتخانه بود. ارزیابی با استفاده از ابزار ارزیابی کیفیت وبسایتها (WQET) و نرم افزار Webometric Analyst 2.0 انجام شد. همچنین پایایی ابزار اندازه گیری حاضر آلفای کرونباخ 95% بود که پایایی بسیار بالایی را نشان داد. دادههای به دست آمده با استفاده از فرمول درجه کیفیت و آمار توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتهاند.یافته ها: نتایج یافتهها نشان داد که از 145 وبسایت سفارتخانه مورد بررسی، 131وبسایت سفارتخانه در درجهبندی کیفیت عالی و قابل اعتماد، 14 وبسایت سفارتخانه نیز در درجهبندی کیفیت بسیار خوب، رتبه بندی شده بود. بالاترین رتبه در درجهبندی کیفیت عالی شامل سفارت خانه لیبی – طرابلس (82) و سپس مجارستان – بوداپست(80) و هند- لاهه(80) بود. پایینترین کیفیت مربوط به وبسایت سفارتخانه افغانستان- جلال آباد بود.نتیجه گیری: بر اساس یافته ها طراحان وبسایتها تا حدودی به معیارهای کیفیت وب سایتهای سفارتخانهها توجه داشتند، اما در ایجاد روابط شبکهای هیچگونه توجهی نداشتند. از آنجا که وبسایت سفارتخانهها منبع اطلاع رسانی مهمی برای بسیاری از افراد محسوب میشود مسئله کیفیت و روابط شبکهای آنها بسیار حائز اهمیت هستند، در مجموع توصیه میشود که طراحان وب سایت ها تمرکز خود را معطوف به معیارهای کیفیت و نیز ایجاد روابط شبکهای پیوندی نمایند.
رضا کریمی؛ عبدالحسین فرج پهلو؛ فریده عصاره
چکیده
هدف: پژوهش حاضر با هدف ارزیابی محیط خلق دانش مراکز پژوهشی اسلامی، از دیدگاه پژوهشگران و اعضاء علمی صورت گرفته است. روش: پژوهش حاضر پیمایشی و از نوع توصیفی است. جامعه آماری این پژوهش، پژوهشگران و اعضاء هیئتعلمی مراکز پژوهشی اسلامی به تعداد 2328 نفر است .ابزار گردآوری دادهها، پرسشنامهای بوده است که بر اساس یافتههای پژوهش فرج پهلو ...
بیشتر
هدف: پژوهش حاضر با هدف ارزیابی محیط خلق دانش مراکز پژوهشی اسلامی، از دیدگاه پژوهشگران و اعضاء علمی صورت گرفته است. روش: پژوهش حاضر پیمایشی و از نوع توصیفی است. جامعه آماری این پژوهش، پژوهشگران و اعضاء هیئتعلمی مراکز پژوهشی اسلامی به تعداد 2328 نفر است .ابزار گردآوری دادهها، پرسشنامهای بوده است که بر اساس یافتههای پژوهش فرج پهلو ، عصاره و کریمی (1395) تدوینشده بود. یافتهها: نتایج بهدستآمده نشان داد که از نظر پژوهشگران و اعضاء هیئتعلمی مراکز پژوهشی اسلامی، متغیرهای زیرساخت هوش، کنشگران هوش، اطلاعات هوش، زیرساخت خلاقیت، کنشگران خلاقیت، اطلاعات خلاقیت، توانمندیهای پژوهشگران و اعضاء هیئتعلمی و ویژگیهای شخصیتی در وضعیت مناسبی قرار دارند. اما زیرساخت مشارکت، کنشگران مشارکت و اطلاعات مشارکت دچار ضعف هستند و نیاز به تقویت دارند. نتیجهگیری: در محیطهای مراکز پژوهشی اسلامی برای تسهیل در خلق دانش بهطور نسبی اقدامات مناسبی صورت گرفته است. اما مسئولان و دستاندرکاران میتوانند با استفاده از نتایج ارزیابی خلق دانش در محیط مراکز پژوهشی اسلامی سعی در برطرف کردن نقاط ضعف و بهبود نقاط قوت بپردازند.
عبدالحسین فرج پهلو؛ مهری شهبازی؛ علی رضا رحیمی؛ فریده عصاره
چکیده
هدف: هدف پژوهش حاضر، تعیین کیفیت داده های نظام های رایانه ای-کتابخانه ای ایران با توجه به نظرات کاربران نهایی این نظام ها است. روششناسی: پژوهش حاضر به روش پیمایشی به مقایسه کیفیت دادههای سه نظام رایانهای- کتابخانهای پارسآذرخش، نوسا و پیام مشرق، از نظر محتوا، سازماندهی، شکل ارائه و استفاده پرداخت. یافتهها: در سه نظام رایانهای ...
بیشتر
هدف: هدف پژوهش حاضر، تعیین کیفیت داده های نظام های رایانه ای-کتابخانه ای ایران با توجه به نظرات کاربران نهایی این نظام ها است. روششناسی: پژوهش حاضر به روش پیمایشی به مقایسه کیفیت دادههای سه نظام رایانهای- کتابخانهای پارسآذرخش، نوسا و پیام مشرق، از نظر محتوا، سازماندهی، شکل ارائه و استفاده پرداخت. یافتهها: در سه نظام رایانهای کتابخانهای مورد بررسی، بیشترین تفاوت میانگین در بین پاسخگویان نظام رایانهای-کتابخانهای پیام مشرق و مربوط به عامل چهارم مقیاس یعنی "کیفیت دادهها ازنظر استفاده" بوده است. نتیجهگیری: در کل، نتایج بررسی ها نشان داد که به نظر می آید، پاسخگویان این پژوهش، نسبت به نظامهای رایانهای کتابخانهای پارسآذرخش و پیام مشرق از نظر محتوا، سازماندهی و شکل ارائهی دادهها، نظرات مشابهی دارند. نتایج مذکور همچنین نشان داد که نظرات پاسخگویان نسبت به نظامهای رایانهای کتابخانهای پارسآذرخش و نوسا نیز از نظر محتوا و شکل ارائهی دادهها، دارای میانگین همسان است. بهعلاوه کیفیت دادهها از نظر استفاده برای هیچ یک از نظامهای رایانهای کتابخانهای، دارای میانگین همسان نمی باشد.
زینب فری زاده؛ زاهد بیگدلی
چکیده
هدف: هدف از انجام این پژوهش بررسی نقش مدلسازی در حوزه رفتار اطلاعاتی است.
روش/ رویکرد پژوهش: روش انجام این پژوهش مطالعه کتابخانهای- سندی است.
یافتهها: یافتههای این پژوهش نشان داد که مدلسازی در حوزه رفتار اطلاعاتی به درک اینکه اطلاعیابی چهوقت، چرا و چگونه رخ میدهد، میانجامد. مدلسازی رفتار کاربران همچنین ...
بیشتر
هدف: هدف از انجام این پژوهش بررسی نقش مدلسازی در حوزه رفتار اطلاعاتی است.
روش/ رویکرد پژوهش: روش انجام این پژوهش مطالعه کتابخانهای- سندی است.
یافتهها: یافتههای این پژوهش نشان داد که مدلسازی در حوزه رفتار اطلاعاتی به درک اینکه اطلاعیابی چهوقت، چرا و چگونه رخ میدهد، میانجامد. مدلسازی رفتار کاربران همچنین میتواند به عنوان ابزاری کمکی برای مدیریت اطلاعات، ارزیابی و یا بهبود سازماندهی و بازیابی اطلاعات و درک روابط بین رفتارهای متعدد کاربران به کار رود.
نتیجهگیری: مدلها در توصیف و پیشبینی پدیدهها بسیار مفید هستند و از آنها میتوان برای شناسایی موضوعات پیچیدهای چون رفتار اطلاعاتی انسان استفاده کرد. به سبب قدرت بازنمایی، ویژگیهای کالبدشناسی و توانایی در ارتباط دادن بین نظریههای علمی و دنیای واقعی، میتوانند به عنوان یک عنصر قدرتمند در فرایند پژوهشهای رفتار اطلاعاتی عمل کنند.
فاطمه احمدی نسب
چکیده
هدف: در پژوهش حاضر با توجه به اهمیت و نقش چکیده در مقالات علمی و اهمیت ذخیره و بازیابی آن در نظامهای بازیابی اطلاعات، به یکی از مسائل زبانی نگارش چکیده، یعنی انسجام، به طور اخص انسجام دستوری پرداخته شده است. روش شناسی: 504 چکیده از نشریات برتر پایگاه استنادی علوم جهان اسلام از حوزههای عام هفتگانه موضوعی علوم بر اساس نظریه انسجام ...
بیشتر
هدف: در پژوهش حاضر با توجه به اهمیت و نقش چکیده در مقالات علمی و اهمیت ذخیره و بازیابی آن در نظامهای بازیابی اطلاعات، به یکی از مسائل زبانی نگارش چکیده، یعنی انسجام، به طور اخص انسجام دستوری پرداخته شده است. روش شناسی: 504 چکیده از نشریات برتر پایگاه استنادی علوم جهان اسلام از حوزههای عام هفتگانه موضوعی علوم بر اساس نظریه انسجام هالیدی- حسن (1976) با روش تحلیل محتوا مورد مطالعه قرار گرفتند. یافته ها: بیشترین عوامل انسجامی به کار رفته در چکیدههای مقالات نشریات مورد بررسی، را به ترتیب ارجاع، ربط، حذف و جانشینی تشکیل میدهد. در ضمن، در چکیدههای مقالات حوزه علوم پایه و علوم انسانی بیش از 5 حوزه دیگر، عامل انسجامی به کار رفته است و چکیدههای حوزه علوم پزشکی از کمترین میزان عوامل انسجامی بهره برده است. از یافتههای دیگر پیشنهاد افزایش نکات زبانشناختی انسجام به دستورالعملهای چکیدهنویسی ایزو 214-1976است. نتیجه گیری: به علت تعداد اندک عوامل انسجامی در برخی از چکیدههای نشریات علمی، خوانایی و درک مطلب آنها کاهش یافته است. به منظور افزایش خوانایی چکیدهها استفاده از عوامل انسجامی توصیه میشود. پژوهشگران و نویسندگان مقالات با مطالعه این پژوهش و پژوهشهای مشابه به اهمیت و ضرورت توجه به مباحث زبانشناختی مقالات پی برده و مخصوصاً با توجه به اهمیت چکیده، میتوانند معیارها و ملاکهای انسجامی و زبانی به دست آمده در پژوهش حاضر را در مورد چکیدههای مقالات خود لحاظ کنند تا با بهبود وضعیت زبانی آنها، خوانایی و در نتیجه امکان مشاهده و بازیابی مقالات خود را توسط پژوهشگران دیگر افزایش دهند.
مریم پارسائیان؛ نصرت ریاحی نیا؛ سمیه آخشیک؛ محمد حسن زاده
چکیده
هدف: هدف از پژوهش حاضر بررسی تناسب الگوی تعالی سازمانی و نظام وزندهی آن با کتابخانههای دانشگاهی ایران است.روش: پژوهش حاضر در دو مرحله کیفی و کمی انجام گرفت. در مرحله کیفی با استفاده از پنل دلفی، مهمترین معیارهای فرعی الگوی تعالی سازمانی متناسب با کتابخانههای دانشگاهی ایران شناسائی شد، در مرحله کمی با استفاده از پرسشنامه متناسبسازی ...
بیشتر
هدف: هدف از پژوهش حاضر بررسی تناسب الگوی تعالی سازمانی و نظام وزندهی آن با کتابخانههای دانشگاهی ایران است.روش: پژوهش حاضر در دو مرحله کیفی و کمی انجام گرفت. در مرحله کیفی با استفاده از پنل دلفی، مهمترین معیارهای فرعی الگوی تعالی سازمانی متناسب با کتابخانههای دانشگاهی ایران شناسائی شد، در مرحله کمی با استفاده از پرسشنامه متناسبسازی شده، نظرات مدیران کتابخانههای دانشگاهی ایران در خصوص میزان اهمیت هریک از معیارهای فرعی شناسائی شد. به منظورتجزیه و تحلیل دادههای بهدست آمده از رگرسیون امتیاز عامل و روش بوت استرپ-پی (صدکی) نرم افزار AMOS نسخه 23 استفاده شد.یافته ها: الگوی تعالی سازمانی متناسبسازی شده در شرایط کتابخانههای دانشگاهی ایران از برازش کافی برخوردار است، معیارهای توانمندساز در مجموع 62درصد و معیارهای نتایج 38 درصد از ساختار وزتی الگو را بهخود اخصاص میدهند. در بین معیارهای توانمندساز معیار فرایندها، منابع و خدمات اطلاعاتی با وزن تقریبی 15درصد و در بین معیارهای نتایج معیار نتایج کلیدی عملکرد با وزن تقریبی 14درصد بیشترین وزن را بهخود اختصاص میدهند.نتیجه گیری: معیارهای توانمندساز بیش از معیارهای نتایج برای تعالی خدمات درکتابخانههای دانشگاهی ایران اهمیت دارند، تقویت این معیارها میتواند زمینه بهبود ارائه خدمات و رسیدن به نتایج متعالی را بهدنبال داشتهباشد.
زاهد بیگدلی؛ منیجه شهنی ییلاق؛ زیور صباغی نژاد؛ غلامرضا رجبی
چکیده
هدف: هدف پژوهش حاضر بررسی و دسته بندی نیازهای اطلاعاتی کودکان است. منظور از کودک، بر اساس پیمان نامه حقوق کودک، افراد تا سن 18 سالگی است. روش شناسی: این مقاله به شیوه مروری تحلیلی انجام گرفته است. در بخش اول به مرور پژوهشهای داخل و خارج از ایران که به دسته بندی نیازهای اطلاعاتی کودکان پرداخته اند، توجه شده است و در بخش دوم، جمع بندی، ...
بیشتر
هدف: هدف پژوهش حاضر بررسی و دسته بندی نیازهای اطلاعاتی کودکان است. منظور از کودک، بر اساس پیمان نامه حقوق کودک، افراد تا سن 18 سالگی است. روش شناسی: این مقاله به شیوه مروری تحلیلی انجام گرفته است. در بخش اول به مرور پژوهشهای داخل و خارج از ایران که به دسته بندی نیازهای اطلاعاتی کودکان پرداخته اند، توجه شده است و در بخش دوم، جمع بندی، پژوهشگران این اثر ارائه شده است. یافته ها: پژوهش حاضر بر اساس پیمان نامه حقوق کودک (ژنو 1959)، دسته بندی جدیدی از نیازهای اطلاعاتی کودکان ارائه کرده است. بر این اساس نیاز اطلاعاتی زیر برای کودکان، قابل طرح است: نیازهای اطلاعاتی مربوط به بقا و حیات، تأمین اجتماعی و ارتقاء کیفیت زندگی؛ حمایت از خود، جلوگیری از سوء استفاده؛ روابط شخصی و خانوادگی، دوست یابی؛ آزادی بیان و اندیشه؛ امور مذهبی؛ کتابها، منابع اطلاعاتی، رسانه ها و شبکه های اجتماعی؛ سلامت و بهداشت؛ آموزش اطلاعات تخصصی؛ اوقات فراغت و سرگرمی؛ عزت نفس و منزلت فردی و اجتماعی. نتیجه گیری: توجه به ماهیت نیازهای اطلاعاتی کودکان، می تواند کمک بزرگی به کتابداران، بویژه کتابداران کتابخانه های عمومی، در راستای انتخاب منابع اطلاعاتی ویژه این گروه از جامعه نماید.
خدیجه مرادی؛ سعید رضایی شریف آبادی
چکیده
هدف: پاسخگویی به این سوال است که آیا الگوی اف.ار.بی.آر. دارای ساختاری نشانهشناسی است؟ آیا میتوان الگوی اف.آر.بی.آر. را بر اساس نشانهشناسی بررسی نمود؟ روش: روش پژوهش تحلیل مفهومی است. بررسی تطبیقی بین مفاهیم الگوهای دو نظریهپرداز نشانهشناسی، "سوسور" و "پیرس" با موجودیتها و روابط الگوی اف.آر.بی.آر. انجام شده است. یافتهها: بررسی ...
بیشتر
هدف: پاسخگویی به این سوال است که آیا الگوی اف.ار.بی.آر. دارای ساختاری نشانهشناسی است؟ آیا میتوان الگوی اف.آر.بی.آر. را بر اساس نشانهشناسی بررسی نمود؟ روش: روش پژوهش تحلیل مفهومی است. بررسی تطبیقی بین مفاهیم الگوهای دو نظریهپرداز نشانهشناسی، "سوسور" و "پیرس" با موجودیتها و روابط الگوی اف.آر.بی.آر. انجام شده است. یافتهها: بررسی اصول دو الگوی سوسور و پیرس در اف.آر.بی.آر. نشان داد که میتوان موجودیت اثر و برداشت را یک نشانه در نظر گرفت که بر اساس الگوی دوجهی سوسور دارای دو جنبه، محتوی ذهنی به عنوان دال و محتوی مفهومی به عنوان مدلول هستند که در کنار هم نشانه را به وجود میآورند. اثر به عنوان یک نشانه میتواند بر دیگر نشانهها تاثیرگذار بوده و معنای جدیدی تولید نماید. نتیجهگیری: نتایج نشان داد موجودیتهای اف.آر.بی.آر. در الگوی سه وجهی پیرس نیز قابلیت تطبیق دارند. زمانی که فرد ایدههای ذهنی خود را به نمایش میگذارد اثر خلق میشود. اثرخلق شده در مواجه با افراد مختلف، برداشتهای متفاوتی را به وجود میآورد. موجودیت برداشت زمانی که در محملهای مختلفی ارائه میشود به صورت مدارک در مکانهای مختلفی نگهدای میشود.
مرتضی کوکبی؛ فاطمه سبزی زاده؛ غلامرضا حیدری
چکیده
Abstract: The purpose of the present survey is to study the status of knowledge documentation in SCU registrars from the registrars’ employees’ viewpoints in SCU. The research is a survey of a descriptive-analytical type. The questionnaires were distributed among 110 registrars’ employees in SCU. To analyze the data, some descriptive and inferential statistical tests were employed. Findings indicate that the documentation status is relatively desirable, and the employees’ awareness of documentation values is high. Based on employees’ viewpoints, five instructional, ...
بیشتر
Abstract: The purpose of the present survey is to study the status of knowledge documentation in SCU registrars from the registrars’ employees’ viewpoints in SCU. The research is a survey of a descriptive-analytical type. The questionnaires were distributed among 110 registrars’ employees in SCU. To analyze the data, some descriptive and inferential statistical tests were employed. Findings indicate that the documentation status is relatively desirable, and the employees’ awareness of documentation values is high. Based on employees’ viewpoints, five instructional, behavioral, technological, legal, and structural infrastructures and factors were found necessary for documentation. Transmission of employees' experiences to others before retirement, experienced registrars’ employees privilege of intellectual property rights, publication of a documented manual of knowledge and important actions performed in registrars, and the publication of employees’ documented knowledge in specialized periodicals or as books were among mechanisms identified to improve and develop the documentation system in registrars. Keywords: documentation, experienced employees, registrars’ employees, knowledge management, SCU
زهرا نعمت الهی؛ فریده عصاره
چکیده
هدف: هدف از پژوهش حاضرسنجش میزان آمادگی الکترونیکی کتابخانه های دانشگاهی شیراز به منظور اطلاع از وضعیت به کارگیری و بهره مندی این کتابخانه ها از فناوری های اطلاعاتی است.روش پژوهش: پژوهش حاضر کاربردی و از نوع توصیفی-تحلیلی است و روش مورد استفاده در این پژوهش پیمایشی است. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه ارزیابی آمادگی الکترونیکی کتابخانه ...
بیشتر
هدف: هدف از پژوهش حاضرسنجش میزان آمادگی الکترونیکی کتابخانه های دانشگاهی شیراز به منظور اطلاع از وضعیت به کارگیری و بهره مندی این کتابخانه ها از فناوری های اطلاعاتی است.روش پژوهش: پژوهش حاضر کاربردی و از نوع توصیفی-تحلیلی است و روش مورد استفاده در این پژوهش پیمایشی است. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه ارزیابی آمادگی الکترونیکی کتابخانه های دانشگاهی طراحی شده توسط نورافروز، حریری و حنفی زاده (1389) استفاده شده است. در این پژوهش از روش های آمار توصیفی شامل توزیع فراوانی، محاسبه میانگین و انحراف معیار با رسم جدول و نمودار استفاده شده است.یافته ها: نتایج نشان می دهد که کتابخانه دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی شیراز با امتیاز 86/0 بیشترین میزان آمادگی الکترونیکی را بین کتابخانه های دانشگاهی شیراز داشته اما در مقابل کتابخانه دانشکده علوم انسانی دانشگاه آزاد با امتیاز 09/1- پایین ترین میزان آمادگی الکترونیکی را دارد.نتیجه گیری: یافته های پژوهش نشان می دهند که اکثر کتابخانه های دانشگاهی شیراز، آمادگی الکترونیکی در سطح متوسط به پایین دارند که این امر نشان دهندۀآمادگی الکترونیکی اندک این کتابخانه ها است.
محمد حسن زاده؛ زینب غیوری
چکیده
هدف: پژوهش حاضر با هدف فراتحلیل مطالعات کاربران کتابخانههای عمومی ایران و دستیابی به فهمی دقیق از یافته های پژوهش های پیشین در این زمینه انجام گرفته است.روش: در این مطالعه از روش جستجوی پایگاههای اطلاعاتی با استفاده از کلیدواژههای user studies", "user study" , "public library user studies" " ," The importance of user studies" در بین پایگاههای اطلاعاتی خارجی Google Scholar, Scopus, ...
بیشتر
هدف: پژوهش حاضر با هدف فراتحلیل مطالعات کاربران کتابخانههای عمومی ایران و دستیابی به فهمی دقیق از یافته های پژوهش های پیشین در این زمینه انجام گرفته است.روش: در این مطالعه از روش جستجوی پایگاههای اطلاعاتی با استفاده از کلیدواژههای user studies", "user study" , "public library user studies" " ," The importance of user studies" در بین پایگاههای اطلاعاتی خارجی Google Scholar, Scopus, JSTOR, Science Direct و کلیدواژههای مطالعات کاربران، مطالعات کاربران کتابخانههای عمومی، کاربران کتابخانههای عمومی، جذب مخاطب در بین پایگاههای داخلیSID, Magiran, Noormags کار جستجو انجام پذیرفت. در نهایت، 18 منبع انگلیسی و 38 مقاله فارسی وارد مطالعه شد. سیر تحول مطالعات کاربران در دو دوره زمانی قبل و بعد از دهه1980 شناسایی و تحلیل شده است.یافتهها: یافتهها نشان داد در مطالعات خارجی توزیع فراوانی حوزههای مطالعه شده در مطالعات کاربران، «عوامل و موانع استفاده از کتابخانه عمومی و خدمات کتابخانه»، بیشترین فراوانی را به خود اختصاص داده اند،. خدمات، مکان و منابع کتابخانه، دسترسپذیری و راحتی محیط کتابحانه، و کارکنان با بیشترین فراوانی به عنوان زیرمولفههای مطرح شده در این مطالعات بوده اند. رابطه بین درآمد، تحصیلات، جنسیت، سن، میزان اوقات فراغت و همچنین استفاده از اینترنت بر استفاده از کتابخانه عمومی مورد تایید قرار گرفته است. در مطالعات انجام شده در ایران، فضا و معماری کتابخانه، مناسبت منابع با نیاز اعضاء، نگرشسنجی در خصوص کتابخانه عمومی، تمرکز بر سنجش رضایت افراد بیشترین فراوانی را به خود اختصاص دادهاند.
زاهد بیگدلی؛ فرزانه قنادی نژاد
چکیده
Purpose. the purpose of this research is to analyze scientific information sharing of Shahid Chamran University of Ahvaz faculty in social networks.Method. This study which is conducted through quantitative and qualitative methods, is an applied research in terms of aim, and is of a descriptive-analytic type in nature. The population included all faculty members of Shahid Chamran University. Interview was also applied to complete the information gathered through the questionnaire. Findings. The findings showed that most respondents spend less than 30 minutes daily to share scientific information ...
بیشتر
Purpose. the purpose of this research is to analyze scientific information sharing of Shahid Chamran University of Ahvaz faculty in social networks.Method. This study which is conducted through quantitative and qualitative methods, is an applied research in terms of aim, and is of a descriptive-analytic type in nature. The population included all faculty members of Shahid Chamran University. Interview was also applied to complete the information gathered through the questionnaire. Findings. The findings showed that most respondents spend less than 30 minutes daily to share scientific information through social networks. Among different capabilities of social networks, respondents mostly use their personal profiles to share their publications and interests. The most important barriers for them to use the social networks is lack of instruction on how to use social networks to share scientific information.Results. Using social networks among faculty members will encourage them to share scientific information and exchange ideas, and hence, help to develop science, create new information, and increase scientific production.