Document Type : Research Paper
Authors
Abstract
هدف: هدف این پژوهش بررسی گرایشهای مطالعاتی اعضای کتابخانههای عمومی استان خوزستان بر اساس قومیتها و شهرهای مختلف استان است تا مشخص شود که آیا این افراد دارای گرایش مطالعاتی یکسانی هستند یا اینکه به منابع خاص خود و متفاوت با دیگر اقوام و شهرهای استان نیاز دارند.
روش: پژوهش حاضر پیمایشی بوده و بر اساس پرسشنامه مبتنی بر ردهبندی دیویی به بررسی گرایشهای مطالعاتی اعضای کتابخانههای عمومی خوزستان که متعلق به یکی از اقوام عرب، بختیاری و شهرهای دزفول، بهبهان و شوشتر هستند، پرداخته است. جامعه پژوهش 118000 نفر بوده است که 254 نمونه از میان اعضای عرب، بختیاری، بهبهانی، شوشتری و دزفولی پاسخگوی پرسشنامه بودند. برای تجزیه و تحلیل دادهها از آمار توصیفی و آزمون کروسکال-والیس استفاده شده است.
یافتهها: موضوعهای اسلام، هنر و ادبیات فارسی رتبههای اول تا سوم را در میان گرایش مخاطبین به دست آوردند. این 5 گروه به جز رده کلیات و زبان، در بقیه ردهها بر اساس آزمون آماری دارای تفاوت معناداری هستند. این 8 رده عبارتند از فلسفه و روانشناسی، مذهب، علوم اجتماعی، علوم محض، تکنولوژی، هنر، ادبیات و تاریخ. این پژوهش به عنوان یک راهنما برای انتخاب منابع میتواند به کار رود. این نکته با توجه به سیاستهای هدفمندی یارانهها و افزایش قیمت منابع و جوابگویی دقیق به گرایشهای مطالعاتی اعضای کتابخانههای عمومی هر شهر و قوم از اهمیت بیشتری برخوردار میشود.