نازیلا محرابی؛ احمدرضا ورناصری؛ سحر خراشادی زاده؛ منصور کوهی رستمی
چکیده
هدف: یکی از متغیرهای تأثیرگذار در عملکرد شغلی عوامل روانشناختی است. هدف پژوهش حاضر شناسایی عوامل روانشناختی مؤثر بر عملکرد شغلی کتابداران کتابخانههای عمومی استان قم است.
روششناسی: این پژوهش در سایه پارادایم پراگماتیسم و از نوع اکتشافی صورت گرفته است. جهت گردآوری اطلاعات، روشهای کتابخانهای و میدانی مدنظر بوده است. در ...
بیشتر
هدف: یکی از متغیرهای تأثیرگذار در عملکرد شغلی عوامل روانشناختی است. هدف پژوهش حاضر شناسایی عوامل روانشناختی مؤثر بر عملکرد شغلی کتابداران کتابخانههای عمومی استان قم است.
روششناسی: این پژوهش در سایه پارادایم پراگماتیسم و از نوع اکتشافی صورت گرفته است. جهت گردآوری اطلاعات، روشهای کتابخانهای و میدانی مدنظر بوده است. در فاز کیفی این پژوهش، از روش دلفی برای شناسایی عوامل روانشناختی از طریق پرسشنامهای نیمهساختاریافته که در اختیار اعضای پنل دلفی قرار گرفت؛ استفاده و سپس تأیید شد و در فاز کمی به جهت رتبهبندی عوامل از روش کمی AHPاستفاده شد. بدین شکل که پرسشنامه میان اعضای هیات علمی و کارکنان دارای مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد و دکتری کتابخانههای عمومی استان قم توزیع و جهت تحلیل دادهها از روش AHP استفاده شد. به منظور تحلیل دادههای حاصل، از نرمافزارهای Spss 25 و Expert Choice 11 جهت تحلیل دادهها استفاده شد.
یافتهها: یافتههای بهدست آمده در این پژوهش نشان از آن دارد که عوامل روانشناختی مؤثر بر عملکرد شغلی کتابداران کتابخانههای عمومی استان قم شامل 7 مقوله هوش هیجانی که شامل 14 مؤلفه، هوش شناختی شامل 4 مؤلفه، خلاقیت هیجانی شامل 3 مؤلفه، خلاقیت شامل 7 مؤلفه، برونگرایی شامل 5 مؤلفه، توانایی حل مسئله شامل 5 مؤلفه و مسئولیتپذیری نیز شامل 9 مؤلفه است. براساس تحلیل مقایسه صورت گرفته نیز عامل هوش هیجانی با ضریب 227/0در درجه اول، عامل توانایی حل مسئله با ضریب 186/0 در درجه 2، عامل مسئولیتپذیری با ضریب 184/0 در درجه 3، عامل خلاقیت با ضریب 169/0 در درجه 4، عامل هوش شناختی با ضریب 076/0 در درجه 5، عامل خلاقیت هیجانی با ضریب 056/0 در درجه 6 و در آخر عامل برونگرایی با ضریب 053/0 در درجه 7 قرار گرفت.
نتیجهگیری: نتایج بهدست آمده از این پژوهش حاکی از آن است که عوامل روانشناختی مذکور در نحوه عملکرد کتابداران کتابخانههای عمومی استان قم مؤثر هستند. با توجه به عوامل روانشناختی شناساییشده میتوان این چنین بیان کرد که در گزینش کتابداران باید هوش هیجانی آنها شناسایی شود و ازآنجاییکه در رتبه الف قرار دارد باید به آن توجه بیشتری شود، همچنین لازم است که کتابداران توانایی حل مسئله را دارا باشند و بتوانند در حل مسائل مربوط به شناسایی اطلاعات مراجعین آنها را کمک کنند و بتوانند مسئولیت و وظایف محوله به آنها را به خوبی به انجام برسانند. عامل برونگرایی از جمله عوامل روانشناختیای بود که کمترین رتبه و اهمیت را در بین سایر عوامل به خود اختصاص داد. بنابراین در گزینش کتابداران باید به این عوامل روانشناختی توجه شود و مورد بررسی قرار گیرد.